Letterlijk betekent het hoeveel kilowattuur een ‘standaard gezin’ zal verbruiken per vierkante meter vloeroppervlakte, per jaar voor de verwarming, de aanmaak van sanitair warm water, de ventilatie en de koeling van de woning in een standaardklimaat.
Het EPC of energieprestatiecertificaat moet ervoor zorgen dat potentiële kopers of huurders de energiezuinigheid van een woning kunnen inschatten en deze informatie kunnen meenemen in hun beslissingsproces. Daarnaast kunnen verkopers de energiebesparende kenmerken van een woning benadrukken.
Het EPC beschikt over een kengetal dat een indicatie geeft van het berekend energieverbruik. Dit energieverbruik wordt uitgedrukt in kWh per m² bruikbare vloeroppervlakte. Het kengetal houdt rekening met de isolatie en de luchtdichtheid van de woning. De installaties voor verwarming en voor de productie van warm tapwater worden ook beoordeeld.
- Er wordt dus geen rekening gehouden met uw werkelijk gebruik!
- Er wordt ook geen rekening gehouden met een zachte of koude winter bijvoorbeeld.
- Het berekend rendement van zonnepanelen en zonneboilers wordt afgetrokken van het eindresultaat. Woningen die hier over beschikken kunnen dus een vertekend beeld geven wat betreft hun energiezuinigheid. Deze truc wordt in de sector soms toegepast. Men plaatst zonnepanelen en dat op zich maakt de woning al aantrekkelijker op de verkoopmarkt en zonder isolatiewerken uit te voeren bekomt men een aanzienlijk beter EPC.
- De EPC-waarde is een getal dat op zich nog niet zoveel zegt. Een slecht geïsoleerd appartement zal meestal een beter resultaat bekomen dan een goed geïsoleerde villa.
Daarnaast bevat het energieprestatiecertificaat ook een aantal energiebesparende maatregelen om de woning nog energiezuiniger te maken. Deze investeringen zijn niet verplicht uit te voeren, maar geven potentiële kopers of huurder de kans om het nut van een energiebesparende investering nader te bestuderen.
Het afgeleverde EPC is 10 jaar geldig.